Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g onions, quartered
- 10 g extra virgin olive oil
- 2 garlic cloves
- 500 g lamb mince, broken in pieces
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 2 Tbsp tomato purée
- 2 tsp ground cinnamon
- 1 tsp fine sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 160 - 180 g grilled aubergine slices, in oil, drained (1 x 250 g jar), sliced if large
- 2 Tbsp fresh mint leaves, roughly chopped
- 4 - 6 wholemeal pitta breads (see tip)
- 150 g feta cheese, crumbled
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2616 kJ / 625 kcal
- Białko
- 39 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 1490 mg
Alternatywne przepisy
Chicken, Spinach and Leek Risotto
30min
Prawn Saganaki with Feta
35min
Haddock and Potato Traybake with Steamed Vegetables
45min
Lamb Tagine with Apricots and Honey
1h 50 min.
Chilli Con Carne
35min
Chilli Beef with Lemon Feta
30min
Chicken and Chorizo Hotpot
45min
Puy Lentil and Sausage Casserole
45min
Prawn and Chorizo Paella
45min
Prawn Pasta with Rocket Pesto
55min
Smoked Haddock and Cauliflower Bake
55min
Chicken, Butternut Squash and Toasted Pine Nut Risotto
45min