Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g couscous
- 400 g water
- 1 tsp ras el hanout (see tip)
- 1 tsp fine sea salt
- 100 g dried apricots, pitted
- 60 g blanched almonds
- 400 g onions, halved
- 200 g carrots, cut in pieces
- 20 g olive oil, plus 2 Tbsp
- 500 g lamb meat
- 200 g aubergines
- 100 g tinned chopped tomatoes
-
½
vegetable stock cube (for 0.5 l)
lub 1 tsp vegetable stock paste, homemade - 1 tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
-
2
pinches saffron threads
lub 1 tsp ground turmeric - 1 - 2 tsp lemon juice, to taste
- ½ tsp ground cumin
- 2 pinches ground black pepper
- 40 - 50 g honey, to taste
-
½
bunch fresh coriander, leaves only, chopped (see tip)
lub ½ bunch fresh parsley, leaves only, chopped (see tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3459 kJ / 827 kcal
- Białko
- 41 g
- Węglowodany
- 100 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 16 g
Alternatywne przepisy
Luxury Fish Pie with Parmesan and Garlic Sweet Potato Mash
1 godz. 20 min
Salmon with Ginger Sauce and Spiced Cashews
30 min
Salmon en Croute with Lemon Risotto
45 min
Chicken and Chorizo Filo Pie
2 godz.
Kedgeree
45 min
One-pot Moussaka
30 min
Asian Steamed Side of Salmon
1h 45min
Chilli Beef with Lemon Feta
30 min
Ras el Hanout
15min
Lebanese Lamb Puff Pastry Tart
1 godz.
Sea Bass with Cavolo Nero, Cannellini Beans and Red Pepper
30 min
Chicken Tagine with Prunes, Figs and Honey
45 min