Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 280 g wody
- 80 - 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 - 4 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście, posiekane
- oliwa z oliwek, do polania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1447 kJ / 345.9 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 43.9 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 747.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50min
Purée ziemniaczane
50min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Purée z warzyw korzeniowych
45 Min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 godz. 40 min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50min
Purée ziemniaczane z maślanką
35 min
Delikatne rumienienie kurczaka i boczku
15 Min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 Min
Mocne rumienienie 350 g cebuli szalotki
25 Min
Mocne rumienienie 200 g cebuli
25 Min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35 min