Wielkanocny placek ziemniaczany

Wielkanocny placek ziemniaczany

3.9 22 oceny
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 porcji

Składniki

  • 700 g wody
  • 500 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 200 - 250 g wątroby wieprzowej, bez błon i żyłek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g kaszy manny plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 1500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżki majeranku, suszonego
  • 1 - 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 461.4 mg
Białko 14.3 g
Kalorie 1898.3 kJ / 453.4 kcal
Tłuszcz 30.2 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 9.9 g
Węglowodany 34.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...