Wielkanocny placek ziemniaczany
TM6 TM5

Wielkanocny placek ziemniaczany

4.0 (18 ocen)

Składniki

  • 700 g wody
  • 500 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 200 - 250 g wątroby, wieprzowej, bez błon i żyłek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 1500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżki majeranku, suszonego
  • 1 - 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1898.3 kJ / 453.4 kcal
Białko
14.3 g
Węglowodany
34.6 g
Tłuszcz
30.2 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Błonnik
0.4 g
Sód
461.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy