Wielkanocny placek ziemniaczany

Wielkanocny placek ziemniaczany

4.1 20 ocen
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 porcji

Składniki

  • wody
    700 g
  • surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
    500 g
  • wątroby wieprzowej, bez błon i żyłek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
    200 - 250 g
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarna ziela angielskiego
    2 - 3
  • cebuli przekrojonej na pół
    250 g
  • oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    20 g
  • kaszy manny plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    50 g
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
    1500 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 łyżeczka
  • imbiru, suszonego, mielonego
    1 łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    2 łyżki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 453.4 kcal / 1898.3 kJ
Białko 14.3 g
Tłuszcz 30.2 g
Węglowodany 34.6 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 9.9 g
Sód 461.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...