
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wołowy gulasz z piwem
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 250 g wody
- 150 g pora pokrojonego w 2 mm plastry
- 330 g piwa ciemnego
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
- 1 łyżka sosu Worcestershire
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
Ciasto i złożenie zapiekanki
- 150 g mąki pszennej
- 65 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko roztrzepane, do posmarowania naczynia do zapiekania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 647 kcal / 2711 kJ
- Białko
- 39 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Węglowodany
- 36 g
- Błonnik
- 3.3 g