Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 320 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 1000 g ziemniaków, mączystych, surowych, pokrojonych na kawałki
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych poprzedniego dnia, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 200 g skrobi ziemniaczanej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- woda, do gotowania
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1025.5 kJ / 245.1 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 46.6 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 596 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podhalańskie moskole
1 Std.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
1 Std. 30 Min
Oładki ziemniaczane z grzybami
1 Std. 10 Min
Cappellacci z dynią
2 Std.
Kartacze z mięsem
1 Std.
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 Std. 10 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Kniszki ziemniaczane
2 Std.
Pamoczka grodzieńska
5 Min
Pierogi z grzybami i karpiem
2h 35min
Kibiny litewskie
25min
Ziemniaczane podpłomyki
13 Std.