
Urządzenia i Akcesoria
Pizza tęcza
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 sztuki
Składniki
Ciasto na pizzę
-
wody letniej270 g
-
cukru1 łyżeczka
-
świeżych drożdży pokruszonych10 g
-
mąki pszennej500 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski30 g
-
soli1 łyżeczka
Sos
-
krojonych pomidorów, z puszki300 g
-
liści bazylii, świeżych7 - 9
-
soli1 - 2 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
Dodatki
-
sera mozzarella (200 g), odciśniętego z solanki na papierowych ręcznikach2 kulki
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę100 g
-
żółtej papryki pokrojonej w 1 cm kostkę100 g
-
czerwona cebula pokrojona w 1-2 mm kostkę (ok. 100 g)1
-
marchewka pokrojona w 1 cm kostkę (ok. 100 g)1
-
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (ok. 100 g)8
Wartości odżywcze na 1 sztuka
Kalorie
676 kcal /
2832 kJ
Białko
25 g
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
97 g
Błonnik
8.3 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
659 mg