Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g batatów, pokrojonych w 1 cm słupki
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w 3-5 mm słupki
- 180 g komosy ryżowej (quinoa)
- 900 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 30 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 2 awokado, dojrzałe, pokrojone w plastry
- 1 łyżka sosu sojowego, plus dodatkowa ilość do podania
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 płatów wodorostów nori
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 103 kJ / 24.6 kcal
- Białko
- 0.6 g
- Węglowodany
- 2.2 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2h 45min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 Std. 30 Min
Wegetariańskie spring rollsy (TM5)
1 Std.
Sushi z pieczarkami portobello
1 Std. 30 Min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 Std. 20 Min
Majonez japoński (kewpie)
15 Min
Sushi nigiri
1 Std.
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 Std. 25 Min
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40min
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min