Sushi z pieczarkami portobello
TM5 TM6

Sushi z pieczarkami portobello

3.9 (7 ocen)

Składniki

  • 3 pieczarki portobello, świeże
  • oliwa z oliwek, ilość do posmarowania pieczarek
  • 80 g sosu sojowego tamari, plus 1½ łyżeczki do polania pieczarek
  • 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g ryżu brązowego
  • 1400 g wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, pokrojona na 3 cm kawałki
  • 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, 1 pokrojona na kawałki + 1 pokrojona wzdłuż na 8 pasków
  • 20 g octu ryżowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego, prażonego
  • 4 wodorosty nori
  • 4 łyżeczki majonezu japońskiego (kewpie, patrz wskazówka)
  • 4 zielone cebulki ze szczypiorkiem, przekrojone wzdłuż na pół

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
156 kJ / 37 kcal
Białko
1.2 g
Węglowodany
5.5 g
Tłuszcz
0.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy