Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tsp dried instant yeast
- 1 tsp sugar
- 125 g water
- 50 g olive oil, plus 3 Tbsp and extra for greasing
- 250 g strong white bread flour
- 1 Tbsp ras el hanout
- 2 ½ tsp fine sea salt
- 700 - 800 g aubergines, diced (3-4 cm)
- ground black pepper, to taste
- 1 - 2 preserved lemons, halved, deseeded, to taste
- 1 garlic clove
- 10 g fresh parsley leaves
- 50 g pitted black olives
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 1 Tbsp tomato purée
- 1 pinch dried chilli flakes (opcjonalnie)
- ½ tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cumin
- ½ tsp smoked paprika
- 2 Tbsp pistachio nuts, unsalted, shelled, for sprinkling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2541 kJ / 608 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 33 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Vegetable and Chickpea Tagine
50min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25min
Iranian Vegetable Stew
1h 30min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1 godz.
Lentils and Roasted Roots with Salsa Verde
1h 30min
Pepper, Anchovy and Onion Cornbread Tart
45min
Stuffed Aubergine with Saffron Yoghurt and Pomegranate Seeds
50min
Persian Love Cake
1h 15min
Walnut Bread
2u. 45min
Butternut Squash, Sage and Hazelnut Tart
1 godz. 10 min
Seedy Marmalade Flapjacks
40min