
Urządzenia i Akcesoria
Babka makowa
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, ilość do natłuszczenia formy
-
bułka tarta ilość do posypania formy
-
5 jajek
-
1 szczypta soli
-
130 g maku
-
250 g cukru
-
300 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
270 g mleka
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
100 g migdałów, w płatkach
-
100 g bakalii np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
491.2 kcal /
2055 kJ
Białko
10.1 g
Tłuszcz
28.5 g
Węglowodany
51.8 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Sód
119.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC
10 Przepisów
Polska
Polska