Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta, ilość do posypania formy
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 130 g maku
- 250 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g mleka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
1
czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego - 100 g migdałów, w płatkach
- 100 g bakalii, np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2055 kJ / 491.2 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 51.8 g
- Tłuszcz
- 28.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 119.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Babka marmurkowa
2h 10min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1h 40 min
Babka orzechowa
1h
Babka piaskowa sezamowa
1h
Babka z likierem jajecznym
1h 20min
Skubaniec z owocami
3 Std. 40 Min
Prosty makowiec
13h 15 min