Babka makowa

Babka makowa

4.4 124 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, ilość do natłuszczenia formy
    250 g
  • bułka tarta ilość do posypania formy
  • jajek
    5
  • soli
    1 szczypta
  • maku
    130 g
  • cukru
    250 g
  • mąki pszennej
    300 g
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • mleka
    270 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    1 łyżeczka
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
  • migdałów, w płatkach
    100 g
  • bakalii np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej
    100 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 491.2 kcal / 2055 kJ
Białko 10.1 g
Tłuszcz 28.5 g
Węglowodany 51.8 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Sód 119.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...