
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 130 g maku
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g mleka
- skórka otarta z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
-
1
czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego - 100 g migdałów, w płatkach
- 100 g bakalii, np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2030.8 kJ / 485.4 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 51.8 g
- Tłuszcz
- 28.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 113.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Ciasto makowe
1 Std.
Babka marmurkowa
2u. 10min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Ciasto makowe z jabłkami
3h 5min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min
Prosty makowiec
13h 15min
Babka "Trójniak"
1h 35min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1h 55min