Babka makowa
TM6 TM5

Babka makowa

4.5 (116 ocen)

Składniki

  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, ilość do natłuszczenia formy
  • bułka tarta, ilość do posypania formy
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 130 g maku
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g mleka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g migdałów, w płatkach
  • 100 g bakalii, np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2055 kJ / 491.2 kcal
Białko
10.1 g
Węglowodany
51.8 g
Tłuszcz
28.5 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Błonnik
4.5 g
Sód
119.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy