![Ciasto orzechowe Ciasto orzechowe](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/39124FDA-D311-412F-B0F2-2C363DDFE164/Derivates/0374f771-5dcf-441a-aa3d-377812e0846a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 - 80 g orzechów, całych, mieszanych np. laskowych, włoskich, migdałów
- 5 jajek, rozm. L (ok. 300 g)
- 300 g cukru
- 165 g miodu
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g śmietany, 36% tłuszczu
- 345 g mąki pszennej, typ 500
- 110 g mąki orzechowej
- skórkę otartą z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g proszku do pieczenia
- 130 g pasty orzechowej (patrz wskazówka)
- cukier puder, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 934.9 kJ / 223.3 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 108.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta orzechowa
5 Min
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Ciasteczka z żurawiną (bez alergenów)
40 Min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1 Std.
Tort orzechowo-makowy
4h 30min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1h 30min
Ciasto z kruszonką
3 Std. 20 Min
Sernik na biszkoptowym spodzie
2 godz. 50 min
Skubaniec z owocami
3h 40min
Sernik krakowski
4h 55 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.