
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 - 80 g orzechów, całych, mieszanych np. laskowych, włoskich, migdałów
- 5 jajek rozm. L (ok. 300 g)
- 300 g cukru
- 165 g miodu
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g śmietany, 36% tłuszczu
- 345 g mąki pszennej typ 500
- 110 g mąki orzechowej
- skórkę otartą z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g proszku do pieczenia
- 130 g pasty orzechowej (patrz wskazówka)
- cukier puder do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 223.3 kcal / 934.9 kJ
- Białko
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 108.1 mg