Urządzenia i Akcesoria
Ciasto orzechowe
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
24 porcje
Składniki
-
70 - 80 g orzechów, całych, mieszanych np. laskowych, włoskich, migdałów
-
5 jajek rozm. L (ok. 300 g)
-
300 g cukru
-
165 g miodu
-
¼ łyżeczki soli
-
120 g śmietany, 36% tłuszczu
-
345 g mąki pszennej typ 500
-
110 g mąki orzechowej
-
skórkę otartą z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
10 g proszku do pieczenia
-
130 g pasty orzechowej (patrz wskazówka)
-
cukier puder do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
108.1 mg
Białko
3.9 g
Kalorie
934.9 kJ /
223.3 kcal
Tłuszcz
1.7 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
31.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKIE MOMENTY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Travel cake z orzechami pekan i bananami
3 godz.
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny
1 godz.
Ciasto serowe (Tiropita)
1 godz. 10 min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min
Babka orzechowa
1 godz.
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 godz. 35 min
Ciastka francuskie z makiem
1 godz.
Ciasto makowe
1 godz.
Prosty makowiec
13 godz. 15 min