Tort czekoladowy z wiśniami
TM6 TM5

Tort czekoladowy z wiśniami

3.5 (71 ocen)

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczyptę soli
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wiśnie

  • 100 g wody
  • 450 g wiśni, świeżych, bez pestek
    lub 450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 50 g cukru
  • 100 g wódki (opcjonalnie)
    lub 100 g wiśniówki

Krem śmietanowy i przełożenie

  • 50 g wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 750 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
  • wiórki czekoladowe, do dekoracji
  • wiśnie, świeże, bez pestek, do dekoracji
    lub wiśnie kandyzowane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2188.8 kJ / 523.1 kcal
Białko
7.1 g
Węglowodany
45.1 g
Tłuszcz
35.9 g
Tłuszcz nasycony
21.5 g
Błonnik
2.1 g
Sód
135.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy