Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

3.6 77 ocen
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 8 godz.
12 porcji

Składniki

Ciasto czekoladowe
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • mąki pszennej
    150 g
  • skrobi ziemniaczanej
    50 g
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • soli
    1 szczyptę
  • jajek
    6
  • cukru
    150 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczkę
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wiśnie
  • wody
    100 g
  • wiśni, świeżych bez pestek
    450 g
    450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • cukru
    50 g
  • wódki (opcjonalnie)
    100 g
    100 g wiśniówki
Krem śmietanowy i przełożenie
  • wody
    50 g
  • żelatyny w proszku
    2 łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    750 g
  • cukru pudru
    30 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • wiśnie, świeże bez pestek, do dekoracji
    wiśnie kandyzowane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 523.1 kcal / 2188.8 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 35.9 g
Węglowodany 45.1 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 21.5 g
Sód 135.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...