![Ciastka bezowe "Sokoły" Ciastka bezowe "Sokoły"](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F0F43E4D-1A2E-43EE-A2F3-C91EA52EA84C/Derivates/63eafff0-01e7-479a-8376-f8658798163a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bezy
- 6 białek (ok. 210 g)
- 300 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, drobno posiekanych
Masa kawowa
- 100 g cukru
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 70 g mleka
- 30 g powideł śliwkowych
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, w proszku (nie granulowanej)
- 2 - 3 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 981.7 kJ / 234.6 kcal
- Białko
- 0.6 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 13.2 mg