
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- 140 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 145 g migdałów, w płatkach
- 850 g masy makowej
- 6 jajek w temp. pokojowej
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 65 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 50 g wiórków kokosowych
-
25
g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
lub 25 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki - 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 545.2 kcal / 2282.8 kJ
- Białko
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 33.8 g
- Węglowodany
- 49.5 g
- Błonnik
- 7.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Sernik jogurtowy
8 godz.
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Babka makowa
1 godz. 20 min
Ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
2 godz.
Ciasto makowe
1 godz.
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min