Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 garlic cloves
- 100 g red onions, quartered
- 10 g olive oil
- 500 g lamb mince, low fat (5-10%), broken in pieces
- 2 Tbsp tomato purée
- 2 tsp pomegranate molasses
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 ½ tsp ground cumin
- 1 ½ tsp ground coriander
- 1 - 1 ½ tsp dried chilli flakes, to taste
- 1 tsp fine sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 30 g toasted pine nuts
- 6 sprigs fresh parsley, leaves only, roughly chopped
- 6 sheets filo pastry
- 3 Tbsp unsalted butter, melted
- 2 Tbsp sesame seeds
- 300 g natural yoghurt
- 1 Tbsp fresh coriander leaves, roughly chopped
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 616 kJ / 147 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 189 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mexican Chicken Ring
55 min
Lebanese Lamb Puff Pastry Tart
1h
Lamb Roll with Freekeh Pilaf
1h 5 min
Cumin Lamb and Aubergine Stew
1h 10min
Stilton and Walnut Biscuits with Roasted Garlic Jam
4h
Caramelised Red Onion Chutney
24 Std.
Pistachio and Almond Filo Coil
1h 15min
Greek Bougatsa with Honey and Pistachios
4h 45 min
Chicken Akhni
1h 30min
Caramelised Onion and Goat's Cheese Tarts
1h 5 min
Beef Koftas with Saffron Yoghurt
1h 20 min
Chicken Shawarma with Moroccan Houmous and Chilli Sauce
2h 25 min