Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 dried red chillies (large)
- 10 candlenuts (see Tips)
- hot water, for soaking
- 600 g eschalots, cut into halves
- 10 garlic cloves
- 5 cm piece fresh turmeric, peeled (see Tips)
- 1 tbsp shrimp paste (see Tips)
- 150 g peanut oil
- 80 g dried shrimp (see Tips)
- 60 g white sugar
- 2 tsp salt
- 60 g tamarind paste
- Wartości odżywcze
- na 1060 g
- Kalorie
- 9878.8 kJ / 2352.1 kcal
- Białko
- 71.2 g
- Węglowodany
- 139 g
- Tłuszcz
- 169.9 g
- Błonnik
- 24.1 g
Alternatywne przepisy
Nasi Lemak
45min
Thai Style Fried Mee Hoon
30 phút
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1h 20 phút
Char Kway Teow
15min
Nasi Lemak
45min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Sambal Belacan
10min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30 phút
Sambal kacang (peanut sauce)
35min
Kuih ketayap (crêpes with sweet coconut filling)
55min