Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 scarole (circa 400 g l'una), pulite e lavate
- 50 g di pane bianco raffermo a pezzi
- 40 g di pecorino a pezzi
- 1 spicchio di aglio a metà
- 5 rametti di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 60 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 20 g di pinoli
- 60 g di olive nere denocciolate
- 30 g di capperi sotto sale, dissalati in acqua tiepida
- 6 filetti di acciuga sott'olio, sgocciolati
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 30 g di uvetta sultanina, fatta rinvenire in acqua calda
- 500 g di acqua
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1656 kJ / 396 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Błonnik
- 4.4 g
Alternatywne przepisy
Contorno di scarola con noci e pinoli
20 min
Pasta e fagioli alla napoletana
40 min
Riso e verze
1 Std. 10 Min
Contorno di friarielli alla napoletana
40 min
Baccalà all'olio con scarola e pomodorini
1h
Tartellette di scarola
1 Std. 15 Min
Sartù di riso
1h 25min
Alici alla Reggina
45 min
Pizza di scarola
3h 30min
Friarielli e salsiccia
50 min
Ziti spezzati con ragù genovese
3h
Casatiello sugna e pepe
2h 30min