Wersje kompatybilne
Sambal goreng (chilli stir-fried vegetables and prawns)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pieces dried soy bean curd, cut into pieces (3 cm - see Tip)
- warm water, for soaking
- 50 g vermicelli noodles, cut into lengths (approx.10 cm)
- 150 - 200 g firm tofu, cut into slices (1 cm)
- 150 - 200 g tempeh, cut into slices (1 cm)
- 30 g vegetable oil, plus extra for shallow frying
- 4 garlic cloves
- 100 g brown onion, cut into quarters
- 20 g small dried anchovies, rinsed (see Tip)
- 100 g coconut milk
- 100 g water
- 20 g tamarind paste
- 2 - 4 fresh long red chillies, trimmed, deseeded if preferred and cut into slices
- 2 - 4 fresh long green chillies, trimmed, deseeded if preferred and cut into slices
- 50 g carrot, cut into julienne
- 50 g potato, cut into julienne
- 200 g green beans, sliced diagonally
- 150 g medium raw prawns, peeled
- ½ tsp salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2312.9 kJ / 550.7 kcal
- Białko
- 31.2 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 34.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 10.9 g
- Sód
- 1208.4 mg
Alternatywne przepisy
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Nasi tomato (tomato rice)
40min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1h 15min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Ayam golek (coconut roasted spiced chicken)
3 Std. 20 Min
Tom yum goong (hot and sour soup)
45min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h
Nasi Lemak
45min
Sambal kacang (peanut sauce)
35min
Thai Steamed Fish With Lime
30 Min
Sambal Belacan
10min