Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Char Siu
- 300 - 350 g pork shoulder steaks (approx. 2 steaks)
- 2 tsp sugar
- ½ tsp Chinese five spice powder
- ½ tsp cloves
- 2 star anise
- 15 g hoisin sauce
- 15 g light soy sauce
- 20 g Shaoxing rice wine
- ½ Tbsp honey
Chinese Puff Pastry
- 15 g sugar
- 120 g unsalted butter, soft
- 60 g water
- 275 g plain flour, plus extra for dusting
Filling
- 4 garlic cloves
- 10 g vegetable oil
- 15 g oyster sauce
- 10 g Shaoxing rice wine
- 100 g water, plus extra for sealing pastry
- 1 tsp sesame oil
- 1 ½ tsp cornflour, mixed with 1 Tbsp water
- ½ tsp ground white pepper
Assembly
- 1 medium egg, beaten
- 1 - 2 Tbsp sesame seeds, for sprinkling
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 833 kJ / 199 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 66 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Char Siu Marinade
10 Min
Salted Fish Pork Belly
30min
Nyonya Chicken Curry Bun
2h 45min
Hotteok (Sweet Filled Pancakes)
1 Std. 50 Min
Korean Fried Chicken
3 Std. 10 Min
Kasutera (Castella) Honey Cake
1h 45min
Authentic Meat Floss
1h 40min
Pajeon (Savoury Seafood Pancake)
45min
Hakka Char Yoke (Braised Pork With Black Fungi And Fermented Bean Curd)
55 min
Kalguksu (Chicken Noodle Soup)
1 Std. 15 Min
Hokkaido Milk Loaf
4h 20min
Mango Swiss Roll
40min