Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 owoce jałowca
- 4 nogi z gęsi (1800-2000 g)
- 250 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- masło, miękkie, do natłuszczenia formy
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 3 jajka
- 50 g bułki tartej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 100 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2044 kJ / 488 kcal
- Białko
- 22.4 g
- Węglowodany
- 7.5 g
- Tłuszcz
- 41.8 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwica à la Wellington
2hod. 10min
Balotyna z kaczki
2 Std. 45 Min
Pasztet babci Uli
8h 50min
Pasztet z gęsi z farszem grzybowym
9 godz. 45 min
Pasztet po krakowsku
2h 40min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1 Std. 25 Min
Pasztet z piersi indyka
2 Std.
Pasztet z kaczki z żurawiną
2 godz. 15 min
Pasztet
3hod.
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8h 50min
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1hod. 40min
Pasztet na Wielkanoc
2hod. 10min