Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Füllung
- 50 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Stück Zitronenschale, unbehandelt (5 cm)
- 1 Stück Orangenschale, unbehandelt (5 cm)
- ¼ TL Zimt
- 200 g getrocknete Pflaumen, entsteint, geviertelt
- 30 g getrocknete Aprikosen, entsteint, geviertelt
- 150 g Feigen, getrocknet, geviertelt
- 200 g Sultaninen
-
50
g Orangeat
lub 50 g Zitronat -
20
g Rum
lub 20 g Kirschwasser - 200 g Birnen, getrocknet (Hutzen/Kletzen)
- 400 g Wasser
Teig
- 300 g Milch
- 70 g Butter, weich, in Stücken
- ½ Würfel Hefe (20 g)
- 10 g Zucker
- 500 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 10 g Salz
- 50 g Haselnüsse
- 30 g Mandeln
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 461 kJ / 110 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Konfitüre mit Gelierzucker
30 min
Baseler Leckerli
2 godz. 10 min
Brandteig
2h
Hefezopf
2 godz. 20 min
Früchtebrot
2h
Linzer Torte
2 godz. 10 min
Früchtebrot
2h 40min
Hefeschnecken
1h 40min
Apfelstrudel mit Zimt und Walnüssen
1 godz. 20 min
Zwetschgenkompott mit Mohn-Milchreis
1h 15min
Windbeutel
2h 15min
Hefegrundteig, süss
1h