Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sweet shortcrust pastry
- 50 g white sugar
- 100 g unsalted butter, cut into pieces
- 180 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 egg yolk
- 1 pinch salt
Filling
- 120 g blanched almonds
- 300 g feijoas (approx. 3-4 feijoas), peeled and cut into quarters (see Tips)
- 120 g unsalted butter, softened
- 80 g caster sugar
- 2 tbsp plain flour
- ½ tsp baking powder
- ¼ tsp natural almond extract
- 1 pinch salt
- 1 egg
- 1 - 2 tbsp flaked almonds
- icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2090.7 kJ / 497.8 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 34.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.8 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 74.3 mg
Alternatywne przepisy
Sweet shortcrust pastry
1 godz. 50 min
Quick fruit cake
2 Std.
Apple and cinnamon hot cross buns
2 godz. 20 min
Plum and raspberry cobbler
1 godz. 25 min
Australian Oat Damper
55min
Fig and apricot tea bread
1 Std. 30 Min
Grape bakewell tart
1 Std. 20 Min
Shortcrust pastry
5 Min
Savoiardi with mango and passionfruit
2h 10min
Festive fruit cake
30 godz. 55 min
Lemon, Almond and Olive Oil Cake
5klst
Sour cream pastry
25 Min