Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cupole
- 2 uova (da 60 g)
- ¼ di stecca di vaniglia, i semini estratti
- 60 g di zucchero
- 30 g di farina tipo 00
- 30 g di fecola di patate
- ½ cucchiaino di lievito in polvere per dolci
- 1 pizzico di sale
Crema al limone
- 2 limoni, preferibilmente biologici, la scorza (senza la parte bianca) e il succo
- 100 g di zucchero
- 480 g di latte intero
- 4 tuorli
- 50 g di amido di mais (maizena)
Bagna al limoncello
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 35 g di zucchero
- 50 g di acqua
- 70 g di limoncello
Assemblaggio
- 70 g di zucchero
- 600 g di panna (min. 30% di grassi) fredda
- 50 g di limoncello
- 20 g di latte intero
Terminare la preparazione
- 100 g di panna (min. 30% di grassi) fredda
- scorze di limone, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 pezzo
- Kalorie
- 4213 kJ / 1007 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 93.3 g
- Tłuszcz
- 59.4 g
- Błonnik
- 0.6 g
Alternatywne przepisy
Babà analcolico alle fragole
3 Std. 30 Min
Sfogliatelle frolle
2 Std. 30 Min
Pastiera napoletana
15h
Pasta choux
2h
Crema pasticcera
15 min
Pasta Choux
2h
Pan di Spagna
1h 50min
Zeppole di San Giuseppe
1h 50min
Fiocchi di neve
5h
Tortine al cioccolato e arancia con diplomatica al Rum
2 Std. 30 Min
Torta Babà napoletana
8h
Paris Brest
3 Std. 30 Min