Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody, letniej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła, miękkiego
- 470 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
-
mak, do posypania bułeczek
lub ziarna sezamu, białego, do posypania bułeczek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 748.9 kJ / 179 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 396.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Bułeczki śniadaniowe
1h 45min
Precle
1 Std.
Bułki łobuza i spółki
1 Std. 55 Min
Bułki maślane
1 Std. 25 Min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Rogale śniadaniowe
2 Std. 10 Min
Rogaliki na piątkę
2h 20min
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1h 40min
Obwarzanki wałeckie
3 Std.
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Paluchy serowe ze słonecznikiem
30min