
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 3 jajka, o temp. pokojowej
- 1 szczyptę soli
- 125 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 60 g migdałów, ze skórką
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- 125 g cukru
- 30 g mąki pszennej
Mus czekoladowy
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 120 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 120 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
Ganache z białej czekolady
- 30 g wody, zimnej
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3174.8 kJ / 758.8 kcal
- Białko
- 8.6 g
- Węglowodany
- 45.1 g
- Tłuszcz
- 61.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 36.1 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 86.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Semifreddo kawowe
6hod. 30min
Trifle wiśniowe z ciastkami cantuccini
3h 50 min
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6 godz.
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 godz. 40 min
Budyniowo-sernikowe ciasto na zimno
3h 20min
Przekładaniec na bogato
2 Std. 35 Min
Tarta z musem czekoladowym
12 godz. 50 min
Sernik gianduia
11h
Czekoladowe ciasto lodowe z mascarpone i orzechami laskowymi
3h 15min
Kopiec kreta
3h 20min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 Std.
Tort dacquoise
8 Std. 15 Min