
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 530 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 320 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g śmietany, 18% tłuszczu
Masa makowa
- 200 g maku
- 180 g mleka o zawartości 3,2% tłuszczu
- 140 g cukru
- 40 g miodu wielokwiatowego, płynnego
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 438.7 kcal / 1835.5 kJ
- Białko
- 9.9 g
- Tłuszcz
- 22.9 g
- Węglowodany
- 50.9 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Sód
- 89 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik jogurtowy
8 godz.
Babka makowa
1 godz. 20 min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 godz. 10 min
Świąteczny piernik
1 godz. 25 min
Polano bożonarodzeniowe
45 min
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 godz. 30 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1 godz. 30 min
Ciasto ananasowe
55 min