
Wersje kompatybilne
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Galaretka porzeczkowa
- 200 g czarnych porzeczek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 20 g wody w temp. pokojowej
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g cukru
- 10 g agaru
Ciasto
- 150 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, 36% tłuszczu
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 5 jajek (250 g)
- 50 g miodu płynnego
- 125 g brązowego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
- 300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju
- czarne porzeczki, mrożone uprzednio rozmrożone, do dekoracji
- bakalie np. płatki migdałów, orzechy, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 661.8 kcal / 2770.8 kJ
- Białko
- 11.5 g
- Tłuszcz
- 41.4 g
- Węglowodany
- 66.6 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.6 g
- Sód
- 208.6 mg