Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g Kartoffeln, festkochend, klein, längs halbiert
- 400 g Auberginen, in Stücken (3 cm)
- 6 EL Olivenöl
- 2 EL Sesam, geschält
- 2 EL Sesam, dunkel
- 1 EL Kreuzkümmelsamen
- 2 TL Salz
- 30 g glatte Petersilie, abgezupft
- 20 g Minze, abgezupft, und etwas mehr zum Bestreuen
- 200 g Tomaten, geviertelt, entkernt
- 1 rote Zwiebel, halbiert
- 200 g Gurken, mini, Bio, entkernt, in Stücken
- 1 rote Spitzpaprika, in Stücken
- 3 EL Granatapfelsirup
- ½ TL Pfeffer
- ½ TL Chiliflocken
- 150 g Griechischer Joghurt (10% Fett)
- 50 g Schmand
- 15 g Zitronensaft
- 10 g Sesamöl, geröstet
- 1 TL Oregano, getrocknet
- 1 Prise Zucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2337 kJ / 558 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 32 g
Alternatywne przepisy
Kichererbsen-Feta-Salat mit Datteldressing
40min
Bulgur-Auflauf
1h 20min
Fattousch
25min
Möhren-Aprikosen-Köfte mit Joghurt-Minz-Dip
40min
Auberginen-Bulgur-Salat
1h 30min
Orientalischer Kartoffelsalat
2h
Tabouleh mit Aprikosen
35min
Auberginensalat - Baba Gannuş
1h
Rucolasalat mit Granatapfel - Gavurdağ Salatası
20min
Tabouleh
15min
Auberginen-Curry-Dip (Bangladesh)
30min
Bulgursalat mit Roter Bete und Kichererbsen
1h