Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g brown onion, cut into thin slices
- 200 g brown onion, cut into pieces
- 60 g sunflower oil, plus extra for frying
- 300 g dried lentils (brown)
- 1600 g water
- 2 tsp salt, plus extra to taste
- 1 pinch ground white pepper, plus extra to taste
- 50 g basmati rice, rinsed
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1417.1 kJ / 337.4 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 941.7 mg
Alternatywne przepisy
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35min
Sweet cheese pastry (knafeh)
3h
Arabian ice cream
10 Std. 25 Min
Spiced rice pudding (meghli)
50min
Za'atar flat bread (mankouche)
1h 35min
Freekeh pilaf with broad beans
1 godz.
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35min
Chicken moghrabieh
1h 25min
Tarator (tahini dip)
5min
Cracked wheat and tomato kibbeh
50min