![Pikantne aïoli Pikantne aïoli](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D2E9385C-E4EB-4103-898E-349ED3D228B6/Derivates/A89B5989-7BC7-47DA-A63F-24877BA7EE5F.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
250
g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
lub 250 g oleju z pestek winogron - 70 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej, odsączonej z zalewy
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 opakowanie szafranu (0,1 g)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 974 kJ / 233 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 1 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Błonnik
- 0.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Oliwa portugalska
10 Min
Dressing orientalny
10 Min
Karmelizowany por
20min
Majonez curry
10 Min
Oliwa cytrynowo-rozmarynowa
2h 20 min
Oliwa bazyliowa
20min
Kremowe aïoli na żółtkach
10 Min
Sos z octu balsamicznego do pieczonych warzyw
40 Min
Dressing z sera pleśniowego w stylu amerykańskim
5min
Kremowy dressing francuski
10 Min
Sos balsamiczny
25 Min
Salsa z pomidorów i kolendry
1h 5min