Urządzenia i Akcesoria
Ciasto z gruszkami i kruszonką
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
1 jajko schłodzone
-
100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
40 g cukru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego, (8 g)1 czubata łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
150 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
Nadzienie
-
500 g gruszkę dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
-
100 g żurawiny, suszonej
-
1 łyżka cukru
-
15 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Kruszonka
-
150 g mąki pszennej
-
70 g brązowego cukru
-
80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
25 g mleka
-
1 szczypta cynamonu, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
22.9 mg
Białko
3.4 g
Kalorie
1270.8 kJ /
303.7 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Węglowodany
45.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CUDOWNE WYPIEKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto twarogowe z agrestem
50 min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2 godz.
Rabarbar pod kruszonką
55 min
Odwracane ciasto z gruszkami
2 godz. 15 min
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 godz. 10 min
Brownie z gruszkami
1 godz. 15 min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 godz. 20 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1 godz. 35 min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min