Ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasto z gruszkami i kruszonką

4.8 2.1K ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • jajko schłodzone
    1
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    100 g
  • cukru
    40 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżka
    1 opakowanie cukru wanilinowego, (8 g)
  • mąki pszennej
    150 g
  • soli
    1 szczypta
Nadzienie
  • gruszek dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
    500 g
  • żurawiny, suszonej
    100 g
  • cukru
    1 łyżka
  • skrobi ziemniaczanej
    15 g
  • soku z cytryny
    1 łyżeczka
Kruszonka
  • mąki pszennej
    150 g
  • brązowego cukru
    70 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    80 g
  • mleka
    25 g
  • cynamonu, mielonego
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 303.7 kcal / 1270.8 kJ
Białko 3.4 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 45.1 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Sód 22.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...