Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną

4.0 155 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 porcji

Składniki

Ciasto czekoladowe
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 125 g masła pokrojonego na kawałki
  • masło do natłuszczenia
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g wody
Bita śmietana i czekoladowe nadzienie
  • 315 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na 2 cm kawałki
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 112.5 mg
Białko 8 g
Kalorie 2248.8 kJ / 537.5 kcal
Tłuszcz 41.1 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 24.3 g
Węglowodany 35.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...