Pasztet babci Uli
TM5 TM6

Pasztet babci Uli

4.7 (145 ocen)

Składniki

  • 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia bułki
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g mięsa z udka kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 200 g podgardla wieprzowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g wątróbki wieprzowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
    lub 150 g wątróbki cielęcej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 150 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 100 - 130 g cebuli (1 szt.), przekrojonej na pół
  • 1 czerstwa bułka (ok. 50 g)
  • masło, do natłuszczenia formy
  • bułka tarta, do oprószenia formy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1 mm plastry
  • 2 łyżeczki grzybów, suszonych, np. podgrzybków, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
  • 2 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 100 g żurawiny, suszonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 Cały przepis
Kalorie
14021.6 kJ / 3349 kcal
Białko
189 g
Węglowodany
177 g
Tłuszcz
224 g
Błonnik
30 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy