Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
22 kromki
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
300 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
300 g mąki żytniej typu 720
-
10 g soli
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
177.7 mg
Białko
2.2 g
Kalorie
296.5 kJ /
70.9 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
15.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 Std. 45 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min