Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 300 g wody, źródlanej lub przegotowanej
-
½
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 300 g mąki żytniej, typu 720
- 10 g soli
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 296.5 kJ / 70.9 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 15.5 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 177.7 mg
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18u. 20min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 Std. 45 Min