
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
22 kromki
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
300 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
300 g mąki żytniej typu 720
-
10 g soli
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
70.9 kcal /
296.5 kJ
Białko
2.2 g
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
15.5 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
177.7 mg