Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g fig, suszonych, pokrojonych na kawałki
- 40 g daktyli, suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 40 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- wrząca woda, do namoczenia bakalii (patrz wskazówka)
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu (w tym 350 g mocno schłodzonej)
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g chałwy, waniliowej, pokrojonej w kostkę
- gorzka czekolada, o zawartości min. 70% kakao, rozdrobniona w TM (patrz wskazówka), do dekoracji
- borówki amerykańskie, do dekoracji
- bezy, pokruszone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1538.5 kJ / 367.5 kcal
- Białko
- 6.5 g
- Węglowodany
- 30.8 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 30 g
- Sód
- 52.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jogurt grecki
12 godz. 15 min
Ciastka francuskie z makiem
1 godz.
Gruszki (sous-vide) z sosem cynamonowym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 5 min
Pomarańczowe verrines
3h 40 min
Proteinowy blok twarogowy z czekoladą
5h 55min
Jogurt z musem z owoców leśnych
12 godz. 30 min
Ser typu mascarpone
22h
Jogurt naturalny
11 godz. 10 min
Jogurt naturalny na Varomie
12h
Pitny jogurt naturalny w naczyniu miksującym
12h 10min
Babka makowa
1 godz. 20 min
Jogurt naturalny w naczyniu miksującym
12h 10min