Urządzenia i Akcesoria
Chałwowe parfait z bakaliami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 13 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
-
50 g fig, suszonych pokrojonych na kawałki
-
40 g daktyli, suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
-
40 g rodzynek
-
40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
wrząca woda do namoczenia bakalii (patrz wskazówka)
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
3 żółtka
-
50 g cukru pudru
-
300 g chałwy waniliowej, pokrojonej w kostkę
-
gorzka czekolada, o zawartości min. 70% kakao rozdrobniona w TM (patrz wskazówka), do dekoracji
-
borówki amerykańskie do dekoracji
-
bezy pokruszone, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
52.8 mg
Białko
6.5 g
Kalorie
1538.5 kJ /
367.5 kcal
Tłuszcz
25.8 g
Błonnik
30 g
Tłuszcz nasycony
10.2 g
Węglowodany
30.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WALENTYNKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makówki (Makiełki)
35 min
Ciastka francuskie z makiem
1 godz.
Rozmarynowo-parmezanowe krakersy z pulpy migdałowej
1 godz. 20 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Tort orzechowo-makowy
4 godz. 30 min
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3 godz. 40 min
Orzechy włoskie w karmelu
1 godz. 30 min
Likier jajeczny z orzechami pekan
2 godz. 20 min
Migdały w polewie czekoladowo-kawowej
30 min
Czekoladowe pralinki z likierem
1 godz. 30 min
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1 godz. 20 min
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min