Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g stewing beef (gravy beef or chuck steak), trimmed and cut into pieces (3 cm)
Pastry
- 550 g plain flour
- 135 g salted butter, chilled and cut into pieces
- 135 g lard, chilled and cut into pieces
- 1 pinch sea salt
- 160 g chilled water
Filling
- 140 g brown onion, cut into quarters
- 160 g carrot, cut into pieces (3 cm)
- 100 g salted butter, cut into pieces
- 160 g swede or turnip, cut into pieces (3 cm)
- 160 g potato, peeled and cut into pieces (2-3 cm)
- 1 tsp ground white pepper, to taste
- 1 ½ tsp Chicken stock paste (see Tips)
- 2 tsp plain flour
- 60 g Worcestershire sauce
Assembly
- 1 egg, lightly beaten
- tomato sauce, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2521.8 kJ / 600.4 kcal
- Białko
- 18.8 g
- Węglowodany
- 48.4 g
- Tłuszcz
- 36.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.7 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 458.8 mg
Alternatywne przepisy
Tuna mornay
45 min
Aussie meat pies
2 godz.
Chicken, leek and corn pie
1 godz. 15 min
Hot cross buns
1h 40min
Christmas cake
196h 35 min
Iced puff pastry
40min
Sweet shortcrust pastry
1h 50min
Shortcrust pastry
5 min
Date and nut loaf
1 godz. 20 min
Rosemary meat pies
3 Std. 30 Min
Easy everyday white bread
5h 10min
Buttermilk scones
35min