Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g stewing beef (gravy beef or chuck steak), trimmed and cut into pieces (3 cm)
Pastry
- 550 g plain flour
- 135 g salted butter, chilled and cut into pieces
- 135 g lard, chilled and cut into pieces
- 1 pinch sea salt
- 160 g chilled water
Filling
- 140 g brown onion, cut into quarters
- 160 g carrot, cut into pieces (3 cm)
- 100 g salted butter, cut into pieces
- 160 g swede or turnip, cut into pieces (3 cm)
- 160 g potato, peeled and cut into pieces (2-3 cm)
- 1 tsp ground white pepper, to taste
- 1 ½ tsp Chicken stock paste (see Tips)
- 2 tsp plain flour
- 60 g Worcestershire sauce
Assembly
- 1 egg, lightly beaten
- tomato sauce, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2521.8 kJ / 600.4 kcal
- Białko
- 18.8 g
- Węglowodany
- 48.4 g
- Tłuszcz
- 36.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.7 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 458.8 mg
Alternatywne przepisy
Sweet shortcrust pastry
1h 50min
Guinness beef pies
2 godz. 15 min
Lemon meringue pie
3h
Aussie meat pies
2h
Shortcrust pastry
5 Min
Shortbread
1 Std.
Hot cross buns
1h 40min
Iced puff pastry
40 Min
Apple shortcake
1h 50min
Chicken, leek and corn pie
1hod. 15min
Buttermilk scones
35min
Corned beef with mustard sauce
1hod. 30min