Sernik z ricotty z jabłkami
TM5 TM6

Sernik z ricotty z jabłkami

4.5 (101 ocen)

Składniki

Spód ciasta

  • 75 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych, typu Digestive

Masa serowa

  • 250 - 300 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 900 g sera ricotta, odsączonego z zalewy
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wierzch ciasta i pieczenie

  • 250 - 300 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1146.9 kJ / 274.1 kcal
Białko
8.1 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcz
14.9 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Błonnik
1.1 g
Sód
122.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy