Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Recheio
- 30 g coentros
- 30 g azeite
- 80 g cebola
- 2 dentes de alho
- 150 g polpa de tomate
- 1000 g lulas limpas
- 1 c. chá de sal
- 1 pitada de piripíri (opcjonalnie)
Puré
- 1000 g batata (de casca vermelha p/ fritar) cortada em pedaços pequenos (1-2 cm)
- 1 c. chá de sal
- 350 g leite
- 30 g manteiga, mais q.b. p/ untar
- 1 pitada de noz-moscada
- 1 gema de ovo p/ pincelar
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 1367.5 kJ / 326.8 kcal
- Białko
- 24.7 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Tłuszcz
- 11.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 704.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Empadão de peru
1h 55min
Arroz de peixe com espinafres e limão
30min
Risoto de cenoura e lombinhos com manteiga aromatizada
1h
Caldeirada de Lulas
45min
Coroa do advento
1 Std. 30 Min
Empadão de atum
1sa 10 dk
Creme de brócolos e ervilhas e gratinado de corvina e legumes
1h
Pescada com ovos e arroz de alho e coentros
40min
Peixe com citrinos e arroz de cenoura
35min
Arroz de cenoura
30min
Arroz de lulas
1h
Gratinado de salmão e legumes
50min