Wersje kompatybilne
Rendang Tok with Pulut Kuning (Perak Beef Rendang with Yellow Glutinous Rice)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulut kunyit
- 500 g glutinous rice, rinsed
- 1000 g water
- 1 tsp ground turmeric
- 2 dried tamarind pieces (asam keping)
- 2 tsp salt
- 2 pandan leaves, tied into knots
Rendang Tok
- 1250 g fresh coconut milk
- 2 ½ tsp salt
- 1 tbsp sugar
- 2 tbsp coriander seeds
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp fennel seeds
- 1 tsp black peppercorns
- 4 cloves
- 1 star anise
- 15 dried chillies, deseeded, soaked to soften
- 100 g shallots
- 2 garlic cloves
- 15 g fresh ginger
- 20 g fresh turmeric
- 20 g fresh galangal
- 3 stalks fresh lemongrass, white part only
- 50 g water
- 100 g toasted coconut paste (kerisik) (see tips)
- 2 dried bay leaves
- 5 kaffir lime leaves
- 30 g virgin coconut oil
- 1000 g beef chuck, cut in cubes (5 cm)
- 1 sprig fresh coriander, chopped, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 5041 kJ / 1206 kcal
- Białko
- 47 g
- Węglowodany
- 103 g
- Tłuszcz
- 72 g
- Tłuszcz nasycony
- 57 g
- Błonnik
- 11 g
- Sód
- 1209 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sambal Tumis Udang (Prawn Sambal)
30min
Thai Steamed Fish With Lime
30min
Teh tarik (pulled milk tea)
15min
Nasi Lemak
45min
Ayam Masak Lemak Cili Api (Braised Chicken with Hot Creamy Coconut Milk)
35 min
Tom Yam Mee Hoon
30min
Tom Yum Goong
30min
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20 min
Agar-Agar Gula Melaka (Palm Sugar Agar-Agar Jelly)
4h 20min
Masala Squid
25min
Sayur Lodeh (Indonesian Vegetable Stew in Coconut Milk)
45min
Chicken Rendang
45min