Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g milk
- 4 egg yolks, from large eggs
- 60 g maize flour
- 120 g sugar
- ½ vanilla pod, seeds only
- ½ lemon, zest only
- 130 g unsalted butter, soft
- 270 g filo pastry (approx. 12 sheets)
- 2 Tbsp icing sugar
- 3 Tbsp chopped pistachios
- 2 Tbsp honey
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 1290 kJ / 308 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tsoureki (Greek Easter bread)
2 Std. 20 Min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Amaretti
35min
Nectarine Tart with Hazelnut Frangipane
50min
Frangipane Cake
1 godz. 45 min
Baklava
1h 10min
Spiced lamb flatbread
1h 50min
Panna cotta
6 Std. 15 Min
Plum and Almond Traybake
1 godz. 5 min
Greek Cheese Filo Pie (Tiropita)
1h 10min
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2 Std. 20 Min
Golden baklava
25h 25 min