
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Persian Flatbread
- 430 g water
-
20
g fresh yeast crumbled
lub 2 tsp dried yeast (8 g) - 10 g honey
- 510 g strong white bread flour
- 1 tsp fine sea salt
- polenta, coarsely ground for dusting
- oil for greasing
- bread flour plus extra for dusting
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 2 Tbsp sesame seeds
- 2 Tbsp poppy seeds
Herb and Walnut Dip
- 100 g walnuts, halved or chopped
- 10 g fresh basil leaves
- 5 g fresh tarragon leaves
- 10 g fresh mint leaves
- 10 g fresh coriander leaves
- 10 sprigs fresh chives cut in pieces
- 200 g feta cheese cut in pieces
- 50 g olive oil
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4078 kcal / 17075 kJ
- Białko
- 117 g
- Tłuszcz
- 214 g
- Węglowodany
- 403 g
- Błonnik
- 32 g