Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g chicken breast fillets, cut into cubes (3 cm)
- 50 g olive oil
- 50 g lemon juice, freshly squeezed
- 1 tbsp ground coriander
- 1 pinch ground paprika
- 2 pinches ground cumin
- 300 g bulgur, coarse
- 100 g onions, cut into quarters
- 100 g carrots, cut into pieces
- 100 g courgettes, cut into pieces
- 1 tsp salt
- 1 pinch pepper
- 1000 g water
- 300 g tomato passata
- 1 tbsp pine nuts, to garnish
- 50 g fresh tomatoes, deseeded and diced, to garnish
- 1 sprig fresh parsley, leaves only, chopped, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3960 kJ / 440 kcal
- Białko
- 39.3 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 12.1 g
Alternatywne przepisy
Spinach Fatayers
2 godz.
Fatayer (spinach turnovers)
1 godz. 35 min
Kashta cream
10 min
'Qamar el-din' juice
5 min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Semolina cake (namoura)
1h 50min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1 godz. 10 min
Red lentil soup with cumin
55 min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1 godz. 35 min
Chicken with egg and almond sauce
45min
Beans with beef in tomato sauce (fasouliah)
13h 30min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min