Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g leeks (white part only), cut in pieces
- 30 g extra virgin olive oil
- 30 g unsalted butter, diced
- 1 tsp fine sea salt, plus extra to taste
- 250 g potatoes, peeled, cut in pieces
- 700 g water
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l)
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 1 pinch ground white pepper
- 1 pinch ground nutmeg
- 100 g milk
-
fresh chives, roughly chopped, for garnishing
lub fresh flat-leaf parsley, roughly chopped, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 663.2 kJ / 158.5 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 415.8 mg
Alternatywne przepisy
Carrot and Coriander Soup
25min
Cauliflower Cheese Soup
30 min
Curried Parsnip Soup
30 min
Vegetable Soup
35min
Sweet Potato, Red Pepper and Cannellini Bean Soup
35min
Curried Parsnip and Apple Soup
30 min
Celeriac and Apple Soup
55min
Carrot and Coriander Soup
25min
Broccoli and stilton soup
30 min
Cauliflower Cheese
50min
Rhubarb Crumble
55min
Curried Sweet Potato Soup
30 min