Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g leeks (white part only), cut in pieces
- 30 g extra virgin olive oil
- 30 g unsalted butter, diced
- 1 tsp fine sea salt, plus extra to taste
- 250 g potatoes, peeled, cut in pieces
- 700 g water
-
1
vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled
lub 1 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 1 pinch ground white pepper
- 1 pinch ground nutmeg
- 100 g milk
-
fresh chives, finely chopped, for garnishing
(opcjonalnie)
lub fresh flat-leaf parsley, roughly chopped, for garnishing (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 663.2 kJ / 158.5 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 415.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Versatile Smooth Soup
45 Min
Broccoli Cream Soup with Croutons
1h
Creamy tomato soup
30 Min
Red Pepper and Tomato Soup (TM6)
30 Min
White Bread
3 Std.
Carrot and swede mash
25min
Butternut Squash and Ginger Soup
35 Min
Versatile Chunky Soup
50 Min
Leek and Potato Soup (TM5)
40 Min
Cottage Pie with Colcannon Mash
1 Std. 50 Min
Parsnip Soup with Caramelised Onions
55min
Portuguese Bread (Pão de água)
3h 30min