Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 g wody
- 1 łyżeczkę cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżka oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 g maślanki
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania
- 2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3065.6 kJ / 732.7 kcal
- Białko
- 24.7 g
- Węglowodany
- 141.6 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Sód
- 1058.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki wielkanocne zajączki
1h 50min
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2h 45min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Czekoladowe doniczki z malinami
1h 25min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1h 40min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Bajgle z makiem
1h 25min
Francuska bagietka
3 Std. 50 Min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Pączki
1 godz. 20 min