Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym

Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym

3.1 27 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
8 kawałków

Składniki

Orzechowe bezy
  • orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
    150 g
  • cukru
    230 g
  • białek
    5
  • białego octu winnego
    1 łyżka
  • masło do natłuszczenia
Krem cukierkowo-bananowy
  • cukierków Werther's Original®
    75 g
  • banana bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
    120 g
  • śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    300 g
  • fixu do bitej śmietany
    2 opakowania
Polewa czekoladowa
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    80 g
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
Przełożenie
  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie) do dekoracji (ok. 50 g)
  • orzechy laskowe, prażone do dekoracji (ok. 40 g)

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 494.6 kcal / 2069.5 kJ
Białko 6.5 g
Tłuszcz 30.1 g
Węglowodany 53.2 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 12.2 g
Sód 80.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...