![Ozory w sosie chrzanowym na zimno Ozory w sosie chrzanowym na zimno](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8348E751-4073-4732-9AEC-2984782BFB67/Derivates/6EF118F5-1744-407D-99F7-B87BC27079B1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ozory
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 450 - 480 g ozorów wieprzowych (3 szt.), namoczonych i oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 1700 g wody, plus dodatkowa ilość do zalania ozorów
Sos chrzanowy
- 120 g majonezu
-
120
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 120 g jogurtu typu greckiego - 30 - 35 g chrzanu, tartego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1270.7 kJ / 303.5 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 25.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 Std. 35 Min
Karp w szarym sosie
1 Std. 10 Min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Sos pieczeniowy
55 min
Krem chrzanowo - żurawinowy
15min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1u. 20min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50 Min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50 Min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min
Smalczyk z jabłkiem i majerankiem
1u. 45min
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30min