Flaczki wołowe
TM6 TM5

Flaczki wołowe

4.8 ( 1.5K ocen )

Składniki

  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 30 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 500 g flaków wołowych gotowanych, krojonych
  • 2000 g wody gorącej
  • 250 g mięsa wołowego z kością, np. szpondru
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżki zasmażki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
265 kcal / 1111 kJ
Białko
28.3 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
6.4 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy