
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 30 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 500 g flaków wołowych gotowanych, krojonych
- 2000 g wody gorącej
- 250 g mięsa wołowego z kością, np. szpondru
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 liść laurowy, suszony
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżki zasmażki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 265 kcal / 1111 kJ
- Białko
- 28.3 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Węglowodany
- 6.4 g
- Błonnik
- 3 g