Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- water, for soaking
- 1 tbsp coriander seeds
- 3 tsp cumin seeds
- 10 sprigs fresh coriander, leaves, stalks and roots cleaned (see Tips)
- 5 sprigs fresh mint, leaves only
- 2 tsp garlic paste (see Tips)
- 2 tsp ginger paste (see Tips)
- 2 fresh green chillies, deseeded, trimmed and cut into halves
- 500 g lamb mince
- 1 egg white
- 50 g chickpea (besan) flour
- 1 tbsp garam masala (see Tips)
- 2 tsp salt
- olive oil, for brushing
- natural yoghurt, to serve
- 1 lime, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 604.5 kJ / 143.9 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 523.7 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 godz. 10 min
Samosas
1h 35 min.
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Madras curry powder
15 Min
Beef madras
1 godz. 30 min
Lamb dhansak
25h 45min
Spiced lamb roast
29 Std. 50 Min
Vindaloo pork
5h 10min
Spiced lamb flatbread
2h
Bhuna gosht
1 godz. 20 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min